Helmikuu 2015: Seija Harju

Olen Seija Harju 68, englannin kielen aineopiskelija syksystä 2014 alkaen. Elämäni varrella minulle on kertynyt erilaisia opiskeluja: kaupallinen koulutus,hum.kand. sekä jatko- että lisäopintoja useissa yliopistoissa.

Olen työskennellyt toimistonhoitajana yrityksissä. Tultuani sosialitoimistoon toimistovirkailijaksi minua alkoi kiinnostaa ihmisten auttamistyö ja hakeuduin opiskelemaan ensin avoimeen yliopistoon yhteiskuntapolitiikkaa. Myöhemmin kirjottauduin Itä-Suomen yliopistoon. Suoritin yliopisto-opiskelut kokopäivätyön ja perheen hoidon ohessa. Aviomies oli hyvänä tukena käytännön asioiden hoidossa.

Olen työkennelleyt pitkään sairaalassa sosiaalityöntekijänä, johtavana sosiaalityöntekijänä ja potilasasiamiehenä. Useita luottamustoimia olen hoitanut myös elämäni varella ja joitakin on edelleen.

Yliopistotutkintoon liittyi englannin kielen koe, joka toteutettiin kirjallisena vastaukset rasti ruutuun -menetelmällä. Koe meni läpi. On kulunut 48 vuotta aikaa siitä, kun olen ollut viimeksi englannin tentissä, missä piti kirjoittaa englannin kielellä.

Olen matkustellut paljon elämäni aikana ja saanut ystäviä eri puolilta maailmaa. Aina on harmittanut se, etten mielestäni osaa tarpeeksi hyvin englantia. Matkoilta olisi saanut paljon enemmän. Lisäksi englannin kieltä tarvitsee nykyisin monessa elämän tilanteessa, jopa vapaaehtoistyössä.

Olin kirjottautunut syksyllä opiskelmaan Linnalaan englannin kielen jatkokurssille. Jostain syystä tuli mieleen aikuislukio ja menin nettisivuille. Aikuislukio vaikutti kiinnostavalta, joten kirjoitin opettajalle, joka olikin  ihanan rohkaiseva. Niinpä aloitin kielen opiskelut aikuislukiossa. Syyslukukaudella oli parhaimmillaan englannin kielen opintoja kolme kertaa viikossa, koska saamaan aikaan kävin myös Linnalan syyslukukauden loppuun.

Kielen opiskelu aikuislukiossa sopii hyvin eläkeläiselle. Se on tavoitteellista, muttei kuitenkaan pakonomaista. Parasta siinä on se, että kaikkia kielen osaalueita opetellaan. Sanojen oppiminen ei onnistu niin helposti kuin kymmeniä vuosia sitten. Ehkä opiskelutahtikin voisi olla vähän hitaampi. Ei kuitenkaan kannata pelästyä: oppii sen minkä oppii ja ainahan sitä oppii.

Jos mietit opiskelua aikuislukiossa, tule rohkeasti mukaan, et varmasti pety.