Kesäkuu 2014: Saara Sonninen

Olen Saara Sonninen, 19-vuotias tyttönen Tervosta, pienestä savolaisesta kunnasta Kuopion läheltä. Lopettelen parhaillani lukion toista vuosikurssia Vesannon yhtenäiskoulun lukiossa.

Aloitin espanjan kielen verkko-opinnot loppuvuonna 2011, kun olin ensimmäisellä vuosikurssilla. Olin syksyllä hakenut vaihto-oppilaaksi, ja lähes heti saatuani tietää lopullisen kohdemaani, Ecuadorin, ilmoittauduin espanjan kursseille. Kaksi ensimmäistä kurssia lukiossani tarjottiin virtuaaleina, mutta sen jälkeen jatkoin espanjan opintojani  Savonlinnan aikuislukion järjestämillä verkkokursseilla. Kävin kesän aikana vielä yhden verkkokurssin ja syksyllä lähdin vaihto-oppilaaksi oppimaan lisää kieltä ja kulttuuria.

Olin Ecuadorissa koko lukuvuoden 2012-2013. Asuin isäntäperheen kanssa ja kävin paikallista koulua. Koulunkäyntiin en Ecuadorissa juurikaan panostanut, vaan pyrin oppimaan mahdollisimman paljon muita asioita, sellaisia, joita ei opita koulussa: kulttuuria, käyttäytymismalleja, sanontoja ja puhetapoja. Kieltä voi kyllä oppia tunneilla istumalla, mutta väittäisin, että samanlaista sujuvuutta ei sen puhumiseen saa ennen kuin kielitaitoaan on oikeasti käyttänyt.

Takaisin Suomeen tultuani aloitin lukion toisen vuosikurssin vuoden ikätovereitani myöhemmin ja jatkoin muun opiskelun lomassa myös espanjan opiskelua verkkokursseilla. Viimeisen, kahdeksannen, kurssin koe on jo tehty ja lukioespanja siis nyt ohi. Kirjoitin lyhyen espanjan tänä keväänä ja ylitin omatkin odotukseni: ensimmäinen laudatur on nyt hankittu!

Verkko-opiskelussa parasta on tietynlainen vapaus. Opiskelen lukiossa kokopäiväisesti, joten opiskelemista minulla ainakin riittää. Siksi espanjantuntien ahtaminen lukujärjestykseen voisi olla hankalaa ja tehdä jaksoista turhankin täysiä. Siksi on kätevää, että pystyn suorittamaan espanjankursseja esimerkiksi lomilla ja viikonloppuina ja tekemään kurssikokeet koeviikon ulkopuolella.

Tulevaisuudessa haaveilen kansainvälisestä ammatista, jossa pääsisin puhumaan sekä englantia että espanjaa. Molemmista kielistä on paljon hyötyä myös matkustellessa, koska englantia puhutaan aika pitkälti kaikkialla, ja espanjankielisiä maita on paljon.