Maaliskuu 2014: Elina Honkanen

Olen Elina Honkanen, 25-vuotias aikuislukiolainen Punkaharjulta. Lukio-opintoja suoritan nyt kolmatta vuotta tavoitteena saada ne päätökseen vuoden 2014 aikana.  Minulla on kaksi ammattitutkintoa suoritettuna (merkonomi ja lähihoitaja) ja työskentelen nykyisin lähihoitajana kaksivuorotyössä. Työt vievät suuren osan ajastani, joten lukiota olen käynyt pääasiassa etäopiskeluna lukujärjestyksen mukaan sekä myös omaan tahtiin. Tavoitteenani on koko paketti, eli suorittaa lukion päättötodistus ja ylioppilastutkinto.

Etäopiskelun ansiosta voin opiskella huolimatta siitä, että teen vuorotyötä, koska tunneille olisi mahdoton päästä aina. Lisäksi välimatka Punkaharjulta Savonlinnaan vaikutti valintaani opiskella etänä. Koululla olen käynyt koeviikolla tekemässä kokeet pääasiallisesti samassa rytmissä, kun ne ovat lukujärjestykseen merkitty, tämä on rytmittänyt samalla omaa opiskelua ja pitänyt sen jotakuinkin aikataulussa. Savonlinnan aikuislukiossa on todella laaja määrä kursseja, jotka voi suorittaa etänä. Lisäksi, jos jotain kurssia ei järjestetä omassa lukiossa, voi sen suorittaa etänä jostain toisesta koulusta. Tarvittaessa työpaikka ja koulu ovat joustaneet hyvin järjestelyiden suhteen.

Tällä hetkellä valmistaudun ylioppilaskirjoituksiin, jotka olen jakanut kahteen osaan. Lukion päättötodistuksen pakollisista kursseista minulta puuttuu enää neljä matematiikan kurssia, joihin hankin potkua lähitunneilta, koska etäopiskelu ei itselle sopinut matematiikan opiskelussa. Opiskelumuotoja voi siis yhdistää, huolimatta siitä, suorittaako opintoja pääsääntöisesti etänä vai lähiopiskelijana.

Opiskelussa parasta on ollut itselle mielenkiintoisten kurssien suorittaminen. Lempiaineitani ovat olleet historia, yhteiskuntaoppi ja terveystieto. Alkuperäinen syy aloittaa opinnot oli se, ettei ollut aikoinaan mennyt lukioon ja se oli jäänyt harmittamaan. Itselle vaikeat aineet, kielet ja matematiikka, vaikuttivat päätökseeni silloin, vaikka reaaliaineista olenkin aina pitänyt. Nyt minulla oli mahdollisuus suorittaa tämä yksi unelma ja vielä olisi viimeiset ponnistelut asian eteen tehtävä. Jatko-opintoja en ole suunnitellut, mutta onhan se mahdollista, että jossain vaiheessa vielä opiskelisin jotain uutta.

Mielestäni Savonlinnan aikuislukio on loistava vaihtoehto niin tavoitteelliseen opiskeluun kuin harrastusmielessä tapahtuvaan, kuten kielten kertaamiseen tai tietojensa virkistämiseen. Savonlinnan aikuislukiolle on helppo tulla ja ilmapiiri on todella kannustava, mistä annan kiitokset koululle.