Marraskuu 2012: Sanna Palviainen

Sanna Palviainen on Savonlinnan aikuislukion ahkera verkko-opiskelija, 34-vuotias perheenäiti Kesälahdelta. Peruskoulun jälkeen opiskelu ei maistunut, mutta nyt se näyttää olevan suorastaan nautinto. ”Ysiluokan jälkeen menin pariksi päivää kauppikseen, mutta kun silloin ei opiskelu maistunut, menin töihin kauppaan, jossa ystäväni äitikin oli. Sillä alalla olin siihen asti, kunnes jäin kotiin hoitamaan lapsia.  Lapsia on yhteensä neljä. Vanhin on seiskalla ja nuorin kolmivuotias.”

Verkko-opiskelu on kuin tehty Sannalle. ”Etäopiskelu sopii elämäntilanteeseeni parhaiten. Saan olla lasten kanssa kotosalla ja opiskella silloin, kun tulee sopiva rako. Lisäksi koulumatka on melkoisen pitkä, noin 80 km,  joten käyn koululla vain tekemässä kokeet.”

Sannan tarkoituksena on suorittaa ylioppilastutkinto, jotta hän voisi hakea opiskelemaan esimerkiksi teologiseen tiedekuntaan. ”Jatko ei ole vielä ihan varmaa – kunhan nyt ensin tästä lukiosta selviydyn. Syventäviä kursseja opiskelen ainakin psykologiasta ja uskonnosta.”

Parasta opiskelussa Sannan mielestä on uusien asioiden oppiminen ja onnistumisen tunne, jonka saa, kun huomaa osaavansa.  Etäopiskelussa parasta on itsenäisyys, mutta vaatii kyllä itsekuria opiskella, kun ei ole ryhmää, jonka mukana pysytellä.

Mitä haluat sanoa opiskelua harkitseville?
”Suosittelen aikuislukio-opiskelua lämpimästi. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Itse ajattelin, ettei minusta enää olisi tähän, mutta väärässä olin!”

Sanna kurssikokeen äärellä