Marraskuu 2013: Tuija Kauppinen

Olen 55-vuotias savonlinnalainen Tuija Kauppinen. Toimin opetuspäällikkönä Savonlinnan kaupungilla.  Aloitin espanjan opinnot Aikuislukiossa  syksyllä 2012 ja ne päättyvät keväällä 2014.

Lukion olen suorittanut Kouvolassa vajaa neljäkymmentä vuotta sitten. Silloin opiskelin kielilinjalla englantia, ruotsia, saksaa ja ranskaa.
Kiinnostukseni espanjan kieleen on syntynyt lomamatkoillamme. Olen huomannut, että espanjaa voi lähes “ymmärtää” osaamalla  englantia ja ranskaa. Olen opiskellut aiemmin kansalaisopistossa  espanjan alkeita ja se on helpottanut nyt lukio-opintojani.

Aineopinnot  lukiossa sopivat minulle hyvin niiden tavoitteellisuuden vuoksi. Aikomuksenani on suorittaa keväällä espanjan yo-koe, joka hieman jännittää vaativuutensa vuoksi. Tuntuu, että en ole omaksunut vielä kieltä tarpeeksi.    Näin kypsemmällä iällä uuden kielen oppiminen vaatii enemmän harjoittelua ja toistoa kuin nuorempana. Läksyjä pitää tehdä joka päivä. Toisaalta elämänkokemus ja muiden kielten osaaminen antavat tietoja ja taitoja, joita yhdistelemällä voi päätellä asioita, vaikka ei niin tekstiä ymmärtäisikään.  Samoin  hanskaan on tarttunut erilaisia tapoja, joilla voin tehostaa oppimistani  ja uusien asioiden muistamista.

Minusta on hyvä, että Aikuislukiossa on mahdollista tehdä myös verkko-opintoja ja varsinkin saada niistä lisäharjoitusta luokkatuntien lisäksi. Tunneille osallistuminen minusta on tärkeää, että saa puhe – ja kommunikaatioharjoitusta.   Yhdistetty verkko- ja lähiopetus  sopivat hyvin minulle.

Mitä pidemmälle opinnoissani olen edennyt olen huomannut, että  espanjan helppous on “hämäystä”. Sanasto on kyllä helppoa, mutta verbioppi useine aikamuotoineen ja verbitaivutuksineen on haasteellista.  Mottoni on, että kieltä oppii vain harjoittelemalla ja puhumalla.  Siksi jatkan uurastusta ja saan nauttia uudesta kielitaidostani.