Syyskuu 2012: Mirva Makkonen

Mirva Makkonen, 25, tuli syksyllä 2010 aikuislukioon korottamaan lukion päättötodistuksen arvosanoja. Ylioppilaaksi Mirva kirjoitti lyseon lukiosta vuonna 2006 ja on vuodesta 2007 lähtien tehnyt töitä kaupan alalla. – Päättötodistuksen arvosanat eivät olleet siitä parhaasta päästä ja keskiarvo vaikutti amk:n hakupisteisiin. Ylioppilaaksi pääsyn jälkeen sain kuulla työvoimatoimiston järjestämässä ohjaavassa koulutuksessa, että aikuislukiossa olisi mahdollista korottaa arvosanoja. Saatuani työpaikan korotusajatus kuitenkin jäi.

Monta vuotta haettuani korkeakouluun ja jäätyäni ilman opiskelupaikkaa päätin kokeilla arvosanojen korotusta työn ohessa. Viime vuonna sain korotettua englannin, lyhyen matematiikan, biologian ja maantiedon. Kursseja ei tarvinnut käydä kuin muutaman jokaisesta, ja itse olin tyytyväinen omaan suoritukseen, niin päätin seuraavana lukuvuonna korottaa lisää. Tällä kertaa vuorossa oli äidinkieli, ruotsi ja muutama reaaliaine.

Mirva toteaa, että parasta aikuislukiossa opiskelussa on se, että itse voi vaikuttaa kurssien suorittamisen aikatauluun, koska kursseja voi lähiopetuksen lisäksi suorittaa itsenäisesti verkossa.- Etenkin jos käy samalla töissä, on hyvä, että joka tunnilla ei tarvitse olla läsnä, vaan voi korvata poissaolot tekemällä etätehtävät. Esimerkiksi vuorotyötä tekevän on ehkä hankala saada aina tietyt ajat vapaaksi tietyille päiville viikossa.

- Itse olen tyytyväinen, kun aikoinani valitsin kurssien korotuksen – etenkin kun onnistuin tavoitteissani. Kototettuani lukioarvosanoja hain Tampereen ammattiopistoon yo-pohjaiseen liiketalouden koulutukseen sekä Savonian ammattikorkeaan restonomilinjalle, ja pääsin molempiin! On hienoa, että vaikka nuorempana tulisi löysäiltyä opiskeluaikansa, on aikuislukiossa mahdollista korjata virheensä ja tehdä lukio-opinnot vielä vuosienkin jälkeen. Kun motivaatio on kohdallaan ja on valmis tekemään töitä päästäkseen tavoitteeseensa, niin kannatan päättötodistuksen korottamista.

Mirva pitämässä kirjallisuusesitelmää