Tammikuu 2014: Jonna Kupisz

Puolasta kotoisin savonlinnalaisnainen Joanna Kupisz opiskelee Savonlinnan aikuislukion kielikursseilla

Olen syntynyt Puolassa 60-luvulla ja asuin puolalaisessa suurkaupungissa puolet elämästäni.

Peruskoulun ja lukion kävin Puolassa Katowicessa, jonka jälkeen muutin Krakovaan opiskelemaan puutarhatiedettä. Valmistuttuani Krakovan Akatemiasta sain työharjoittelupaikan suomalaisesta perheyrityksestä, Famigro Hydroponic Oy:stä . Siellä työskentelin 3 vuotta yrttien ja salaattien parissa, perustin perheen ja muutin Savonlinnaan.

Aloitin ensin suomen kielen opiskelun Aikuiskoulutuskeskuksessa ja menin sitten pariksi vuodeksi opiskelemaan Liiketaloudelliseen Instituuttiin. Vuonna 1996 valmistuin laskentamerkonomiksi ja aloitin työt Ahlström Machinery Oy:n laskentaosastolla, jossa olen edelleen töissä.

Syksyllä 2013 aloitin suomen kielen opiskelun Savonlinnan aikuislukiossa. Suoritin ensin pari suomen kielen peruskurssia ja tällä hetkellä jatkan suomen kielen opiskelua lukiokursseilla. Opiskelu työn ohella aikuislukiossa oli alussa hieman haastavaa, mutta muutaman viikon jälkeen totesin, että se sopii minulle tosi hyvin. Jos pystyn olemaan oppitunnilla ja teen kotona läksyt, pärjään kokeissa ihan hyvin. Parissa kuukaudessa huomasin, miten nopeasti minun suomen kielen osaaminen on kehittynyt. Koko ajan pystyn puhumaan ja kirjoittamaan sujuvammin. Meidän koulukirjat ovat nykyaikaiset, kielioppi ja tehtävät ovat selkeät, tekstit monipuoliset ja kiinnostavat. Oppitunnilla oppilaat ovat aktiivisia ja motivoituneita, mikä mahdollistaa hyvien oppimistulosten saavuttamisen.

Eräs tuttavani kyseli, miksi menin opiskelemaan aikuislukioon, kun puhun suomea jo aika hyvin. Vaikka pärjäisin suomen kielen nykyosaamisella, silti haluan oppia enemmän. Olen todella iloinen, että uskalsin tulla aikuislukioon. Silloin tällöin olin miettinyt, että olisi kiva vielä joskus opiskella suomen kieltä. Kun poikani muutti kotoa pois opiskelemaan Lappeenrantaan, tuli sopiva vaihe elämässäni aloittaa opiskelut hänen entisessä koulussa.

Päätavoitteeni on oppia suomen kieltä niin hyvin kuin pystyn. Jos aika riittää, voin joskus yrittää suorittaa suomi toisena kielenä -ylioppilaskokeen. Viime joulukuussa aloitin myös venäjä-suomi-keskustelukurssin. Opiskelin venäjää koulussa 10 vuotta ja minusta on mielenkiintoista nyt keskustella venäläisten ja suomalaisten kurssikavereiden kanssa vuorottelen venäjäksi ja suomeksi. Tällä uudella kurssilla on venäjää opiskelevia suomalaisia ja suomea opiskelevia venäläisiä opiskelijoita. Voi olla, että jatkan vielä joskus myöhemmin venäjän kielen opintoja aikuislukiossa.

Suomen kielen opiskelua harkitseville suosittelen rohkeasti tulemaan aikuislukioon.

Savonlinnan aikuislukio on mahtava koulu!