Opetusministeri Henna Virkkunen: Opettajien työskentelyvälineet saatava kuntoon

Opetusministeri Henna Virkkunen haluaa vauhdittaa tieto- ja viestintätekniikan parempaa hyödyntämistä perusopetuksessa, lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa. Ministeri Virkkunen kommentoi uutta Opettajat Suomessa 2010 -julkaisua.

Tuoreen opettajatiedonkeruun mukaan vain puolella opettajista on työssään käytössä henkilökohtainen tietokone. Virkkusen mielestä opettajien työvälineet on saatava rivakasti kuntoon.

- Koulujen väliset erot tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisessä ovat liian suuria. Osassa kouluista oppilaillakin on omat kannettavat käytössään, kun taas toisissa kouluissa opettajat jonottavat välitunnilla opettajanhuoneen muutamalle koneelle. Koulujen on harpattava nyt eteenpäin, sillä tietoyhteiskuntataidot ovat osa kansalaisen taitoja, Virkkunen muistuttaa.

Erityisen huolestuttavana Virkkunen pitää tietoja siitä, että lukion opettajista alle 40 prosentilla oli henkilökohtainen tietokone käytössään.

- Tavoitteeksi on asetettu, että vuodesta 2014 alkaen tieto- ja viestintätekniikkaa alettaisiin asteittain hyödyntää myös ylioppilaskirjoituksissa. Tämän toteuttamiseksi on lukioiden varustetaso saatava kuntoon koko maassa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on varannut lukioiden laitehankintojen tukemiseen tälle vuodelle 3 miljoonaa euron erillisrahan, jonka haku käynnistyy 23.3., Virkkunen kertoo .

Torstaina julkaistussa opettajatiedonkeruussa 2010 kerättiin ensimmäistä kertaa tiedot siitä, onko opettajilla käytössään tietokone työpaikallaan. Puolella kaikista opettajista oli käytössään henkilökohtainen tietokone.

Ammatillisen koulutuksen opettajista 79,7 prosentilla oli henkilökohtainen tietokone käytössään. Samaan aikaan perusopetuksen opettajista vain 41,9 prosentilla ja lukion opettajista vain 38,3 prosentilla oli henkilökohtainen tietokone käytössään. Rehtoreiden tilanne poikkesi opettajien tilanteesta selvästi. Perusopetuksen rehtoreista 90,1 prosentilla ja lukiokoulutuksen rehtoreista 96 prosentilla oli tietokone henkilökohtaisessa käytössä.

Lisätietoja: erityisavustaja Laura Rissanen, 041 540 4505

Linkki Opettajat Suomessa -julkaisuun

Opetus- ja kulttuuriministeriö 10.3.2011

Lähde: www.http://valtioneuvosto.fi