Opetusministeri Virkkunen: KiVa Koulu -ohjelma lähes puolittanut koulukiusaamisen

Opetusministeri Henna Virkkunen esitteli suomalaista koulukiusaamisen vastaista KiVa Koulu -ohjelmaa EU-maiden opetusministereille Unkarissa tiistaina. EU:n opetusministerikokouksen aihe oli aktiivinen kansalaisuus.

- KiVa Koulu -ohjelma on vaikuttanut myönteisesti jo tuhansien suomalaisten koululaisten elämään. Ohjelma vähentää selvästi kiusaamista ja kiusatuksi joutumista, Virkkunen sanoi Budapestissä.

KiVa Koulu -ohjelmassa on mukana yli 80 prosenttia Suomen perusopetusta antavista kouluista. Ohjelma käynnistyi vuonna 2006, kun opetus- ja kulttuuriministeriö tilasi Turun yliopistolta kiusaamisen vastaisen toimintaohjelman.

Kiusaaminen ja kiusatuksi joutuminen on lähes puolittunut KiVa -kokeilukouluissa. Se on lisännyt kouluviihtyvyyttä ja -motivaatiota ja vähentänyt masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. KiVa Koulu -ohjelman vaikutukset näkyvät erityisesti fyysisessä ja nettikiusaamisessa. 4-6- luokkalaisten fyysinen kiusaaminen on ohjelman toiminta-aikana vähentynyt 53 prosenttia ja nettikiusaaminen puolittunut. Kiusaamistapauksia on kouluissa selvitetty oman tiimin voimin ns. selvittämiskeskusteluissa. Keskusteluihin osallistuneista oppilaista 98 prosenttia koki saaneensa apua.

- Koulun on oltava paikka, minne jokaisen on mukava mennä joka aamu oppimaan ja tekemään yhdessä kavereiden kanssa. Kouluilla on myös velvollisuus valvoa että tämä toteutuu. Turvallisuus tarkoittaa sekä fyysistä että henkistä turvallisuutta, ministeri Virkkunen muistutti.

Virkkunen vihki matkansa aikana myös Suomi-talon käyttöön Budapestissä. Talossa toimivat saman katon alla kulttuuri- ja tiedeinstituutti Finnagora, vientikeskus Finpro, Suomalainen Kauppakilta sekä Suomi-koulu.

- – -

Lisätietoja: erityisavustaja Laura Rissanen, puh. 041 540 4505

 

Lähde: http://valtioneuvosto.fi