Slide1
SLIDE1
PreviousNext

1-2 luokan kotisivu

 

vko 41            Eläinten ja vanhusten viikko

9 lk:n Enni on meidän luokassa koko viikon tet-harjoittelussa.

Maanantaina menemme ykkösten kanssa klo 10 Puruveden Helmeen pelaamaan vanhusten kanssa joko ulko- tai sisäpelejä säästä riippuen. Heini ja Enni ovat kakkosten kanssa.

Tiistaina, sään salliessa, koko alakoulu retkeilee Huosion maastossa ja kakkostenkin päivä on siis 8-12! Aiheesta on mennyt Wilmaan tiedotteita. Muistakaa lämmin pukeutuminen ja saappaat!

Torstaina ryhmä eskareita tulee vierailulle ja kakkoset ovat harjoitelleet heille kuvakirjan lukemista.

Perjantaina minä olen poissa, mutta Heini, Enni kaverinaan, luotsaa luokkaa.

Maanantaina kakkoset tekevät vähennyslaskuihin liittyvän Tähtipysäkin loppuun ja sen jälkeen siirrymme kertolaskuihin. Käymme ensin kertotaulun käsitettä ja yhteyttä yhteenlaskuun. Opeteltavina kertotauluina tulevat ensin 2, 5 ja 10 kertotaulut. Kertotaulut opetellaan edelleen ulkoa, mutta käymme luokassa läpi laskustrategiota, jotka helpottavat mieleen painamista.

Ykkösillä myös on tulossa matematiikasta Tähtipysäkki kertaus ja sen jälkeen jatkamme matkaa lukuun 6. Maanantaina vielä kertaamme eurolaskuja. Aapisessa etenemme tällä viikolla e:hen.

Keskiviikkona emme pidä liikuntaa, koska tiistaina liikumme koko päivän yhdistettynä ylliin. Jos retki peruuntuu, niin sitten pidämme joko ulko-tai sisäliikkaa. Perjantaina Heini ja Enni pitävät sisäliikkaa.

Viime viikolla oppilaat tekivät koko koulua koskettavan kiusaamiskyselyn. Meidän luokassa ei ole esiintynyt syksyn aikana kiusaamista, mikä on erittäin hieno asia! Pieniä erimielisyyksiä on toki ollut, mutta asiat on selvitetty. Olettehan kotonakin valppaina, jos joku em asia alkaa lasta kotona enempi askarruttamaan, niin hyvä on asiasta jutella.

TULOSSA: UINNIT Tanhuvaaraan ti 19.11. ja ti 26.11. Noina päivinä kakkostenkin päivät ovat 8-12!

Mukavaa viikkoa kaikille :)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vko 40

* Viime viikolla luokassa oli reipasta opiskelua ja ulkona rastien metsästystä :) Vaativa askartelutyökin saatiin perjantaina valmiiksi ja valmiit tuotokset ripustetaan luokan kattoon piristykseksi :) Kakkoset aloittavat virkkeiden lihottamisharjoitukset, joka ohjaa luovaan kirjoittamiseen. Ykkösten lukemiset/kirjoittamiset etenevät yksilöllisesti ja huomenna jatkamme L:ään. Ykkosten kanssa yhteen- ja vähennyslaskuja alueella 0-5 treenasimme mm piirtämällä ja olemme ns. trillanneet molempia laskutapoja. Huomenna sovellamme taitoa euroilla laskemisessa. Kakkoset harjoittelevat vielä kympin yli vähennyksiä ja vähitellen siirrymme kohti kertotauluja.

* Maanantaina pitää palauttaa Aktiivisuushaastetaulukko!

* Keskiviikkona ja perjantaina on ulkoliikkaa ( jalkapalloa), sateella olemme salissa. Suosittelen sisäliikunnassa käyttämään sisäkenkiä. Viime vuonna kaikilla oppilailla oli kengät eli suositus onnistui :) Toivon samaa tänäkin vuonna, koska joko kaikilla on kengät tai sitten olemme paljain jaloin.  Sisäkengiksi käyvät vaaleapohjaiset puhtaat kengät. Jos esim.  kesällä on liikkunut ulkona vaaleapohjaisilla tennareilla, niin pesun jälkeen ne voi tuoda sisäkengiksi :)

* Perjantaina on valtakunnallinen Eläinten päivä ja siitä alkaa  Eläinten viikko teemalla ” Yksikään eläin ei ole häkkieläin”. Olemme tilanneet oppilaille suunnatun materiaalipaketin jota käytämme viikon aikana soveltuvin osin. Vihkon saa viikon päätteeksi kotiin. Perjantaina oppilaat saavat tutkia luokassa erilaisia eläinkirjoja, laulamme/kuuntelemme eläinlauluja,  muovailemme ja opettelemme eläinten nimiä viikon aikana myös englanniksi. Oppilaat saavat tuoda myös kotoa omia eläinkirjoja näytille luokkaan, vaikka jo alkavan viikon alussa :)

* Tiistaina 8.10. vietämme koko alakoulun liikuntapäivää ja suuntaamme Huosioon luontoliikkumaan. Tuolloin myös kakkosluokan koulupäivä on 8-12!!!!! Tästä päivästä annan tarkempia ohjeita sitten lähempänä.

 

Sujuvaa viikkoa ja kuukauden vaihtumista kaikille :)

ps. Viime viikolla suunnistuksen jälkeen useampi oppilas olisi kaivanut kuivia vaihtosukkia, eli ne on hyvä olla repussa :)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vko 39               Aktiivisuushaaste jatkuu!


Viime viikolla kirjastovierailulle ilmestyi myös Olli :) ( Kuvia on lisää tilanteita sivulla.) Olli oli suruissaan, kun ei osaa vielä lukea, joten voiko silloin käydä kirjastossa? Lapset lohduttivat ja toivat Ollille ääni-, kuva- ja tavukirjoja, sekä opastivat lainausautomaatin käytössä :) Liikunnassa pyöriteltiin piha- ja sprinttikarttoja. Kaikki oppilaat pysyivät ainakin jollain muotoa kartalla ja kakkoset löysivät rastejakin! Ilma on muuttunut jo kovin syksyiseksi ja osa oppilaista olikin pukeutunut säänmukaisesti, eli nyt viimeistään esille pipot, hanskat ja ulkohousut. Sisäkenkiä puuttuu edelleen…

Ykkösten kanssa etenemme u-kirjaimeen ja äänteeseen. Osalle oppilaista muutamat kirjainmuodot  ( a, s, n) tuottavat motorista haastetta, mutta treenamme niitä mm. Molla ABC-sovelluksella. Kotitehtäviä tehdessä voitte ohjata  lasta kirjoittamaan kirjaimet oikeista suunnista, sekä pyytämään lapsen kirjoittamaan ne oikeisiin “kerroksiin” :) Käytämme kirjainviivastossa nimityksiä ullakko, keskikerros ja kellari. Kakkosten kanssa olemme harjoitelleet kysymysvirkkeitä. Iso alkukirjain ja päättömerkki meinaavat vielä usealta unohtua.

Englannissa olemme harjoitelleet tervehdyksiä, kalenteriasioita, värejä, sääasioita, numeroita ja mm. kertomaan oman nimen ja iän. Oppilaat ovat harjoitelleet kysymyksiä: Mikä sinun nimesi on? Mitä kuuluu? Kuinka vanha olet? Mikä on suosikkivärisi? Näitä teemoja pyörittelemme edelleen ja lisäämme sanastoa pikkuhiljaa.

Olen ilmoittanut luokan valtakunnalisiin Matikkatalkoisiin. Oheisista linkeistä saatte lisää infoa. Kerron maanantaina oppilaille heidän käyttäjätunnukset ja salasanat ( kirjoitamme ne Tuhattaiturin etusivulle) ja sen jälkeen vain pelaamaan! https://www.10monkeys.com/fi/number-rumble.html https://www.10monkeys.com

Keskiviikkona ja perjantaina on ulkoliikkaa ( suunnistusta).

Perjantaina on koulussamme avoimien ovien päivät, eli tervetuloa katselemaan touhujamme :)

Leppoisaa viikkoa kaikille :)

Ps. Koulun kuoroon mahtuu vielä! Jos lapsella on innokkuutta laulamiseen, niin torstaisin klo 12.15-13 tervetuloa meidän luokkaan :)

 

 

vko 38    ” Aktiivisuushaaste”

 


* Viime viikolla kakkosten matematiikan koe osoitti, että peruslaskut kaksinumeroisilla luvuilla ( ilman kympinylitystä) sujuvat hyvin :) Nyt harjoittelemme kympinylitystä samoilla luvuilla. Ykkösten kanssa harjoittelemme lukujen neljä ja viisi hajotuksia / yhteenlaskuja. Aapisessa etenemme jo s:ään ja on ollut hienoa todeta, että kaikilla on riittänyt motivaatiota lukemisen harjoitteluun :) Hienosti suusta haetaan äänteiden paikkoja ja niiden yhdistämistä. Kirjainharjoittelussa muutamilla oppilailla menaa olla hieman kiirus, jolloin kirjainmuodot jäävät vajavaisiksi. Kotona on tärkeää kannustaa tekemään kirjoitusläksyt huolellisesti! Kakkosille treenautamme edelleen virkkeen isoa alkukirjainta ja päättömerkkiä. Alkavalla viikolla sovimme kakkosten kanssa “Tähtihetki” päivämäärät. Alkavalla viikolla teetän heillä myös äidinkielestä pienet testit.

* Ylissä tutkailemme pohjapiirros-/kartta-asioita. Aloitamme ensin oman luokan pohjakuvasta ja tavoite on ykkösillä osata suunnistaa koulun pihakartalla. Kakkoset pääsevät lisäksi suunnistamaan Pururadan maastoon.

* Tiistaina menemme käymään kirjastossa heti yhdeksän jälkeen, eli kirjastokortti mukaan!

* Ke ja pe on ulkoliikkaa jos sää on sateeton.

* Oppilaiden postikansioissa piti tulla viime viikolla koteihin kuvassaoleva paperi. Maanantaina alkaa kahden viikon aktiivisuushaaste ja aktiivisin luokka tullaan palkitsemaan jollain tapaa :) Täyttäkää paperi päivittäin kotona yhdessä lapsen kanssa, jotta rastit ovat oikeissa paikoissa. Nyt kannattaa antaa lapsen tulla kävellen kouluun, jos tapana on ollut antaa hälle autokyyti ;) Kuljetuksissa olevat oppilaat ovat tietenkin asia erikseen.

Aktiivista viikkoa kaikille :)


 

 

 

 

 

 

 

 

vko 37

Alkuviikolla kertaamme ykkösten kanssa ensimmäisiä äänteitä ja sitten jatkamme o:hon. Kakkosille pidän alkuviikosta pienen kokeen matematiikan ensimmäisestä jaksosta.

Maanantaina tulevat Jarno- ja Pekka- poliisit kertomaan liikennekäyttäytymisestä ( tämä vierailu peruuntui aiemmin).

Keskiviikkona ja perjantaina on ulkoliikkaa.

Yllissä tutkailemme erilaisia puita ja siihen oivallinen paikka on pururadan metsä :)

Viime pe kävimme torilla katsomassa elonkorjuutapahtumaa ja suurin osa oppilaista söi ruispuuroa :) Kuvia on tilanteita sivulla.

Touhukasta viikkoa kaikille :)

 

 

 

 

 

 

 

 

vko 36      N-viikko


* Viime viikolla oppilaat pohtivat yhdessä kaveruuden pelisääntöjä ja niistä kokoamme tällä viikolla lehtiä ystävyyden Piilopuuhun. Kymmenen perhosen tavoitekin toteutui ja siitä palkkiona oli perjantaina touhutunti :) Nyt vain keräämään uutta kympin satsia tauluun :)

* Maanantaina jatkamme ykkösten kanssa n-äänteeseen/kirjaimeen. Nyt kun kirjaimia on jo kolme, niin lukeminen/kirjoittaminen monipuolistuu. Lukuläksyä tulee useampana päivänä. Oppilaat, joilla lukuläksy on tavulaatikoista, tavuja pitää harjoitella ns. sikinsokin, eikä vain opetella rivejä ulkoa. Tunneilla kyllä teemme sellaisia harjoituksia, joissa näkyy, jos oppilas on vain opetellut tavuja ulkoa. Tunneilla hyppelemme, kirjoitamme, parisanelemme yms, eli hyvin monipuolisin keinoin käymme tavuja ja pikku sanoja läpi. Lukevilla oppilailla on  harjoittelemista mm. kirjainmuodoissa ja sanojen kirjoittamisessa :) Harjoituskirjan tehtävissä myös harjoitellaan lukemista, vaikka varsinaista lukuläksyä ei olisi tullutkaan, niin kirjoitutehtävien tavut ym ovat samalla myös lukutreeniä :)

* Kakkoset harjoittelivat viime viikolla kaksoiskonsonantteja ja jatkamme niiden treenaamista. Myös vierasperäisten kirjainten lukemista ja kirjoittamista harjoittelemme. Pyydän vielä usein tavuttamaan sanoja, koska se auttaa huomaamaan ns. tuplakirjaimet. Alkavalla viikolla puhun kakkosille heidän ” Tähtihetkestä”, joka tarkoittaa pienen esityksen pitämistä luokalle jostain mieleisestä asiasta. Esityksen voi pitää esim. harrastuksesta tai lemmikistä. Esitystä suunnitellaan kotona yhdessä vanhempien kanssa, ja jos haluaa tuoda vaikka lemmikkinsä näytille koululle ( pihalle), niin olisi hienoa jos se jotenkin järjestyisi :) Kerron jokaiselle oppilaalle päivämäärän, jolloin on hänen vuoronsa esiintyä.

* Käsitöissä jatkamme nalleheijastimien tekoa.

* Liikuntaa on keskiviikkona ja torstai meneekin yu-kisojen merkeissä. Pistän Wilmassa osallistujien nimet/lajit. Kisat alkavat siis klo 9.30 ja olette vanhemmat, isovanhemmat, kummit…tervetulleita kannustamaan kisaajia :) Ne oppilaat, jotka eivät osallistu, ovat koululla Heinin ja Nooran ohjauksessa.

* Perjantaina ei ole varsinaista liikkaa, mutta jos sää on hyvä, niin menemme viimeisellä tunnilla touhuilemaan koulun vieressä olevaan lähimetsään :)

Mukavaa, toivottavasti vähä sateista, syyskuun ensimmäistä viikkoa :)

 

Ps. Sisäkenkiä vielä kaipaillaan naulakoille…

Ps 2. KeLiNa tarjoaa lapsille ja nuorille paljon liikunnallista harrastustoimintaa. Esittelin viime viikolla vaihtoehtoja luokassa ja tämän linkin kautta pääsette vielä tutustumaan tarjontaan https://kelina.sporttisaitti.com/jumppakalenteri/ . Toiminta alkaa alkavalla viikolla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vko 35       I-viikko ja kaveruuden pelisääntöjä :)

 

* Viime viikon touhuista on kuvia tilanteita sivulla :) A:ta harjoittelimme ja harjoitukset jatkuvat edelleen. Etenkin pikku a:n kirjoittaminen on osalle haastellista, mutta kyllä käsi+kynä vähittellen löytävät oikeat linjat ;)

* Ykkösten kanssa jatkamme I:hin ja luvuissa käymme kakkosta ja kolmosta. Opettelemme lukujen hajoittamista hajoituskoneella ( yhteys yhteenlaskuun). Kakkoset harjoittelevat ykkösten lisäämistä ja vähentämistä ja virkeläksyt jatkuvat. Oikein hyviä virkkeitä ovat keksineetkin ja pikku hiljaa lihoitamme niitä hieman pidemmiksi. Virkkeiden pidemmät sanat on hyvä kirjoittaa edelleen tavuttain, koska tämä auttaa paremmin huomaamaan kaksoiskonsonantit.

* Luokkaan oli ilmestynyt Piilopuu, jonka lehtiin lapset yhdessä miettivät kaveruuden pelisääntöjä. Nämä säännöt pätevät pitkälti myös luokkatilanteissa :)

* Torstaina kyselen koulujen yu-kisoihin osallistuvat. Kisat ovat urkkakentällä to 5.9 alkaen klo 9.30. Lajeina ovat 40 ja 600 m juoksut sekä pallonheitto. Oppilas voi osallistua halutessaan jokaiseen lajiin. Suosittelin jokaiselle osallistumista ainakin pallonheittoon, että pääsee kokemaan pientä kisajännitystä ;) Viime viikolla harjoittelimme 600 m juoksua ja vain muutama oppilas sen jaksoi juosta kävelemättä välillä. Perjantaina tavoite oli jokaisella juosta kenttä yhden kerran ympäri ja suurin osa siinä onnistuikin. Vuosien saatossa olen huomannut lasten fyysisen kunnon aika suurtakin laskua ja tämä tietenkin huolettaa…Koulun liikkatunnit/välitunnit eivät riitä lapsen viikottaiseen liikuttamiseen, vaan suurin osa tästä jää kotien vastuulle. Yhteisen arkiliikunnan lisääminen  tuo jo tuloksia kestävyyteen, joka lisää liikunnan mielekkyyttä :)

*  Liikuntaa on ke ja pe.

Mukavaa, ennusteiden mukaan kesäisen lämmintä, elokuun viimeistä viikkoa :)

 

 

 

 

 

 

 

vko 34       ” Yhteisiä sääntöjä ja turvallista kulkemista liikenteessä”


Viime viikon tunnelmat luokassa ja muutenkin, olivat oikein hyvät ja leppoisat! Suurin osa oppilaista sai valmiiksi isotöisen auringonkukka-askartelun ( paljon mm leikkaamista, joka onnistui todella hienosti!). Läksyt oli hoidettu hyvin ja tunneilla oli rauhallinen työskentely ilmapiiri!

Tällä viikolla mm seuraavaa:

* Ykkösten kanssa aloitamme Aapisesta a:ta. Lukuläksyt eriytän lapsen lukemisen tason mukaan ( tavuja/sanoja/virkkeitä) Lukuläksy on tärkeää lukea useamman kerran ja siihen on hyvä varata rauhallinen, kiireetön hetki. Kakkosille aivan samat ohjeet :) Kirjoituspuuhissa harjoittelemme kirjainten oikeita muotoja ja suuntia. Periaate on, että seuraavan kirjaimen yritän tehdä aina paremmin, eli ei heti pyyhitä ja korjata. Toki, jos näen, että läksynä olleet kirjoitushommat on tehty hutaisten, niin sitten pyyhimme ja teemme koulussa uudelleen. Maltti on siis valttia :)

* Tiistaina on valokuvaus ja meidän luokan aika on klo 9.10.

* Keskiviikkona ja perjantaina on ulkoliikkaa. Viime viikolla kaikilla oli hienosti sopivat ulkoliikkavarusteet :) Muistakaa vanhempainilta klo 17.30,  paikkana oma luokka.

* Torstaina saamme Jarno- ja Pekka-poliisit puhumaan oppilaille liikenneäyttäytymisestä klo 9 omaan saliin. Salihetken jälkeen jatkamme kaikki alkuopetuksen luokat liikenneasioita luokissamme.

Mukavaa viikkoa kaikille :)

Ps. Sisäkenkiä voisi sujautella reppuihin!

Ps.2. Oppilastöitä ja tilanteita sivuilta löytyy lisää kuvia!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vko 33      ” Minä koululainen, me koululaiset”

 

Kokonainen kouluviikko edessä…uusia asioita tulossa :)

Alkavalla viikolla jatkamme toisiimme tutustumista ja ryhmäytymistä. Kirjojakin ilmestyy lisää reppuihin ja pikku läksyjäkin jo jää. Kakkosille jo himppu enempi ;) Suosittelen tekemään kotitehtävät heti kohta koulun jälkeen ja illalla ne voi vielä vanhemman kanssa yhdessä katsoa läpi. Iltsiin menevien osalta vanhemmat sopivat ohjaajien kanssa tehdäänkö läksyt siellä. Läksy yleensä merkitään L-kirjaimella ja lukuläksy vielä rajataan pienillä merkinnöillä. Matematiikasta läksynä yleensä on ns. kotitehtävälaatikko aukeaman oikeassa alareunassa. Vinkki vanhemmille; jos repussa on kirja/kirjoja niin silloin läksyä yleensä on tullut! Läksyjutuista ja etenkin lukuläksyistä juttelemme lisää sitten vanhempainillassa.

Keskiviikkona Hakulisen Jaakko tulee pitämään lentopallotunteja, joten meidän liikka onkin palloilua :) Jaakko aloittaa pitämään jälleen lentopallokerhoa koulullamme, josta infoamme varmaankin jo alkavalla viikolla lisää.

Perjantaina menemme liikkumaan yu-kentälle. Näin ulkoliikuntakaudella on ihan hyvä pitää juomapulloa repussa, jonka voi sitten ottaa mukaan ulos. Janojuomana käytämme vettä. Ulkoliikunnassa liikutaan rennoilla/joustavilla vaatteilla ja jalassa on lenkkarit tms jalkaa hyvin tukevat kengät.

Olen suositellut sisäkenkien tuomista kouluun. Ne ovat jo ihan turvallisuusasia ja sitten kun sateet yms alkavat, niin on hyvin kurjaa kävellä sukkasillaan märillä lattioilla!

Näillä näkymin ruokailemme jatkossa ma ja ti klo 10.45 ( koska kakkosilla on yhden päivä) ja muina päivinä klo 9.45. Ruokailussa pätee edelleen se sama vanha sääntö, että maistetaan kaikkea. Ruokaa otetaan sen verran, minkä arvelee jaksavansa syödä ja haetaan sitten tarvittaessa lisää. Pyrimme siihen, että biojäteastiaan ei ruokaa menisi yhtään!

Tämmöisin ajatuksin tällä kertaa, joten oikein mukavaa alkavaa kokonaista kouluviikkoa :)

Ps. Älkää huolestuko, jos lapsi ottaakin tavoistaan poiketen päikkärit koulun jälkeen…kuuluu monilla asiaan näin alussa :)

 

 

 

vko 32     ” Minä koululainen, me koululaiset”

 

Tervetuloa aloittamaan uusi lukuvuosi

to 8.8. klo 8.00!

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.