0

Mertalan koulun pitkäaikainen rehtori Markku Kiiski jää tänään ansaitulle lomalle ja siirtyy sen jälkeen viettämään eläkepäiviä. Mertalan koulun uutena rehtorina aloittaa elokuun alussa Saila Heikkinen, joka on aiemmin toiminut Punkaharjun koulun rehtorina.

Kiitokset Markulle koko Mertalan koulun väen puolesta ja mukavia eläkepäiviä. Sailalle lämpimästi tervetuloa Mertalaan.


Henkilökunta muisti la 30.5.2020 eläkkeelle jääviä rehtori Markku Kiiskiä ja luokanopettaja Elina Massista.

 

Eläkkeelle siirtyvä rehtori Markku Kiiski ja elokuun alusta Mertalan koulun uutena rehtorina aloittava Saila Heikkinen

 

Tässä otteita rehtori Markku Kiiskin viimeisestä kevätjuhlapuheesta 30.05.2020:

Tämä kevät 2020 jää varmasti erityisesti mieleen kaikkine etäkouluineen ja poikkeuksellisine opetusjärjestelyineen.

Elämä on muistoja eletystä elämästä, unelmia tulevasta ja tämä hetki. Joskus se hetki on tähtihetki, jota muistellaan ja jollaisten hetkien tulosta unelmoidaan.

Ihmisellä on hyvä olla jotakin, mitä tavoittelee, sellaista, mikä on suhteellisen helposti saavutettavissa.

Suhtautuminen elämään ja asioihin yleensä vaikuttavat siihen, millaisena elämämme itse kukin näemme ja mistä uskallamme unelmoida.

Lukuvuoden päättyessä olemme saavuttaneet yhden tavoitteen elämässämme. Se ei ole vielä välttämättä valmis katedraali, mutta kivijalka, perustus on jo näkyvissä. Tätä perustusta olleet meidän kanssa rakentamassa, paitsi koulu oppilaineen ja opettajineen, myös vanhemmat, isovanhemmat ja ystävät.

Tavoitteet ja unelmat kannattaa asettaa riittävän korkealle – rakentaa oma katedraali – oma elämä.

Tärkeintä elämässä ei ole kuitenkaan se, miten korea tai kultainen oma rakennelmasi, ei se, miten arvostetun aseman saat tai se, miten paljon rahaa tulet ammatissasi ansaitsemaan. Onni ei löydy sellaisista asioista. Onnea kannattaa etsiä arjen yksinkertaisista asioista.

Koulun tehtävänä on antaa jokaiselle oman elämän rakennusaineita; tietojen lisäksi myös välineitä tiedon käyttämiseen ja hallitsemiseen. Tietojen hallitsemiseen tarvitsemme välineitä, joita kutsutaan arvoiksi, kestäviä elämässä koeteltuja periaatteita, kuten rakkautta, elämän kunnioitusta, rehellisyyttä ja erilaisuuden hyväksymistä. Ne ovat sellaisia asioita, joita meistä jokainen, niin lapset kuin aikuisetkin, tarvitsee ihmisenä kasvamiseen. Hyvään elämään kuuluvat lisäksi myös nöyryys, sitkeys tehdä pitkäjänteistä työtä, halu ja vimma luoda uutta sekä tietty realistisuus.

Hyvillä mielin kiitän kaikkia kouluyhteisömme jäseniä lukuvuodesta ja koulumme sidosryhmiä saamastamme tuesta. Lämpimät kiitokset yhteistyöstä opettajille, muulle kouluväelle, oppilaille ja vanhemmille. Erityiskiitokset luokanopettaja Elina Massiselle, jonka työura päättyy kanssani ja jäämme yhdessä nauttimaan vapaista päivistä, jolloin voimme rauhassa keskittyä kaikkeen siihen, mitä haluamme tehdä.

Tämä puheeni olkoon yksi minun tähtihetkeni. Sen saan tietää vasta myöhemmin, kun aika kultaa muistot.

Minun unelmani tulevaisuudessa liittyvät lastenlapsiini, uusiin harrastuksiin ja terveyteen. Toivotan kaikille virkistävää kesää sekä lepoa seuraavin äiti Teresan sanoin:

Elämä on tilaisuus, käytä se hyväksesi.

Elämä on kauneus, ihaile sitä.

Elämä on unelma, tee siitä totta.

Elämä on haaste, kohtaa se.

Elämä on peli, mene siihen mukaan.

Elämä on kallisarvoinen, varjele sitä.

Elämä on rikkautta, säilytä se.

Elämä on rakkautta, iloitse siitä.

Elämä on seikkailu, uskaltaudu siihen.

Elämä on onni, ota se kiinni.

Elämä on liian arvokas, älä tuhoa sitä.

Elämä on elämää, taistele sen puolesta.

 

Markku Kiiski

 

 

 

Comments are closed.