Erasmus+

Mertalan koulu on mukana Erasmushankkeessa.

Kolmas vuosi Erasmus-hanketta starttasi syyskuussa 2018 detmoldilaisten vierailulla Savonlinnaan. Tämän lukuvuoden aiheena oli metsän monimuotoisuus, metsän merkitys ekosysteemille sekä metsän virkistyskäyttö. Savonlinnaan saapui 11 oppilasta (9 tyttöä ja 2 poikaa), jotka majoittuivat suomalaisperheissä.

 

Ohjelma oli varsin kattava, maanantai aloitettiin tutustumalla Punkaharjun puulajipuistoon sekä tietenkin metsämuseo Lustoon.

Tiistaina ruokailun jälkee menimme Vuohimäelle, josta patikoimme Mustalammen laavun kautta Tervastuvalle. Siellä oli sitten telttojen pystytys, lipun ryöstö -kisa, ruokailu, uinti, saunominen ja yhteistä aikaa leirinuotion ympärillä.

 

Keskiviikkoaamuna oli suunnistusta ja bussikuljetus koululla. Oppilailla loppupäivä oli vapaata, osa lepäsi, mutta vietti hyvinkin aktiivista aikaa detmoldilaisten kanssa.

Torstaiaamu aloitettiin metsäkonesimulaattorin parissa SamiEdulla. Kaikki pääsivät kokeilemaan sekä metsäkone- että kuormaussimulaattoria. Osa oli aivan innoissaan, osa vähemmän… Hyvin lyhyellä perehdytyksellä simulaattorit olivat varsin haastavia käyttää. SamiEdun jälkeen palattiin koululle yhteisen ruoanlaiton pariin. Oppilaat pulikoivat ja rypyttivät innoissaan karjalanpiirakoita ja loihtivat sen seuraksi maittavaa marjarahkaa. Ja päivän huipensi kirkkovenesoutu – varsin haastava laji myös niille, jotka ovat soudelleet soutuveneellä aikaisemmin. Mutta kaikki pysyivät veneessä airojen kalinoista huolimatta.

 

Perjantaina tehtiin aamupäivä töitä dokumentoinnin kanssa, oppilaat tekivät pienryhmissä esitykset eri aktiviteeteista. Iltakuudelta kokoonnuttiin sitten Vilpunrantaan, sinne tulivat isäntäperheet kokonaisuudessaan sekä muutama yhteistyökumppani. Oppilaat esittelivät ensin projektityönsä, sitten seurusteltiin hyvän nyyttäriruoan parissa. Suurin osa oppilaista saunoi ja ui aivan innoissaan sekä loikoilivat ihanassa, lämpimässä paljussa.

 

Oppilailla oli jokaiselle päivälle oma tehtävänsä, johon he sitten vastasivat ensin englanniksi ja sitten sen avulla kirjoittivat myös päiväkirjaa englanniksi. Jokaisella oppilasparilla oli iPad käytössään koko viikon ajan.

 

Viikkotehtävät

Maanantai
Puulajipuiston tehtävät (erillinen paperi)
Mitkä kolme asiaa kiinnostivat sinua eniten Lustossa? Ota kuvat ja kuvaile kohteita. Miksi valitsit kyseiset kohteet?
Tiistai
Patikoinnin aikana valokuvaa kolme erilaista sientä ja marjat, jotka näet. Ota kuvia myös erilaisista metsätyypeistä ja kuvaile niiden välisiä eroavaisuuksia.

Keskiviikko
Mitä pidit suunnistamisesta? Millaisia ajatuksia se herätti?

Torstai
Mikä päivän toiminnoista oli kivointa (metsäkonesimulaattori/kokkaus/kirkkovenesoutu)? Miksi?

Perjantai
Mitä olet oppinut Saksasta viikon aikana? Mitä olet oppinut viikon aikana metsistä?

 

Hankkeen lyhyt esittely

Erasmus+ -hanke “Wald – Vielfalt, Bedeutung und Einfluss auf nationaler und europäischer Ebene”

Lukuvuosi 2016-2017
Kirjallisuus: runot, sadut  keijut ja muut oliot
Metsä harrastuspaikkana
Metsä eri vuodenaikoina
(Detmold: tekstiilityö + draama  esitys kouluteatteriviikolla)
Saksaan vko 19

Lukuvuosi 2017-2018
Erilaisia lopputuotteita  puusta (puuesineet, huonekalut, mökit, vaneri…)
Metsätalousammatit
Metsätalous: metsätyypit, metsien hoito, työkoneet
biologia, maantieto, käsityö, opo…
Saksalaiset Savonlinnassa vko 38

Lukuvuosi 2018-2019
Yhteistyö metsänhoitoyhdistysten kanssa
Kulttuuri- ja talousmetsä
Jokamiehenoikeudet
4/2018 vierailu Detmoldiin
9/2018 saksalaiset Savonlinnassa
Yöpyminen metsässä, sienet, marjat, kalastus  ruoanlaitto
Eläimet, kasvit eri alueilla, eri metsätyypeissä
Metsien vaikutus ilmastoon
5/2019 projektin päätös Detmoldissa, töiden esittely jne. Sama myös Savonlinnassa